Cacao superfood of niet?

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 15:15

Ontdek in deze blog de 14 gezonde voordelen van cacao:

 1. Cacao helpt bij afvallen. 
 2. Cacao kan hongergevoelens verminderen.
 3. Cacao is stress verlagend.
 4. Cacao is rijk aan antioxidanten.
 5. Cacao zorgt voor een goede nachtrust.
 6. Cacao heeft effect op psychologische effecten.
 7. Cacao kan je bloeddruk en bloedcirculatie verbeteren.
 8. Cacao bevat essentiële mineralen.
 9. Cacao veroorzaakt geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
 10. Cacao beschermt je huid.
 11. Cacao beschermt je tandglazuur.
 12. Het stofje theobromine in cacao kan helpen bij hoest.
 13. Cacao vermindert ontstekingsreacties in het lichaam.
 14. Cacao wordt vanwege de hoge voedingswaarde en vele gezondheidsvoordelen door verschillende volkeren gezien als natuurlijk medicijn.

Lees hieronder hoe het nou precies zit met de gezondheidsvoordelen:


 1. Cacao helpt bij afvallen. Cacaopoeder verschilt van chocolade omdat de cacaoboter eruit is gehaald. Dit scheelt een hoop vet, en dus calorieën. Eén van de vetsoorten in cacao is oliezuur; een onverzadigd vetzuur dat je ook in olijfolie terugvindt. Als je cacao met mate eet, kunnen de vetten in cacao het afvallen ondersteunen en je lichaam helpen om zichzelf gezond te houden.
 2. Cacao kan hongergevoelens verminderen. Door cacao te eten ervaar je minder honger en trek, en zal je dus minder snacken. Ook maak je de kans dat je overeet of een (vr)eetbui krijgt kleiner met cacao. Drink een half uurtje voor je gaat eten een kopje warme chocolademelk gemaakt van rauwe cacao (het recept vind je onderaan dit artikel), en je zult minder eten tijdens de maaltijd. Dit helpt jou op een natuurlijke manier om gezond af te vallen.
 3. Cacao is stress verlagend. De geur van cacao werkt voor veel mensen ontspannend. Het verlaagd je stressgevoel wat een positieve uitwerking heeft op het afvallen. Als je stress hebt, maakt je lichaam cortisol aan. Uit onderzoek is gebleken dat cortisol ervoor zorgt dat je lichaam het vet stevig vasthoudt, en dat je 4 keer meer kans hebt om vet bij je buik op te slaan.
 4. Cacao is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
 5. Cacao zorgt voor een goede nachtrust. Cacao zit boordevol magnesium. Magnesium helpt je om sneller in te slapen en langer en dieper door te slapen. Magnesium; -verlaagd cortisol (zie ook pnt.2), -reguleert melatonine: het slaaphormoon en -ontspant de spieren.
 6. Cacao heeft effect op psychologische effecten. Naast mineralen en antioxidanten bevat cacao ook het stofje Fenylalanine. Deze stof wordt in je lichaam omgezet in “dopamine”, en deze stof ken je waarschijnlijk wel: het verhoogt je geluksgevoel en concentratievermogen. Overigens bevat cacao ook nog de stofjes serotonine, tyramine en anandamine, dit zijn nog meer stofjes die je blij en opgewekt maken.
 7. Cacao kan je bloeddruk en bloedcirculatie verbeteren. Cacao maakt je bloedvaten flexibeler waardoor je bloedvaten beter kunnen uitzetten. Hierdoor daalt je bloeddruk en kan het bloed beter doorstromen. Daarnaast voorkomt cacao dat witte bloedcellen aan de wanden van je bloedvaten blijven plakken. Cacao is dus effectief bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
 8. Cacao bevat essentiële mineralen. Magnesium, IJzer en Koper. Magnesium is al genoemd voor een goede nachtrust maar is verder ook belangrijk voor je hersenen, je stofwisseling en je immuunsysteem. Daarnaast houdt magnesium je botten, je tanden en je spieren sterk. Koper helpt bij de zuurstoftoevoer naar de rode bloedcellen maar ook bij de regulatie van je stofwisseling. IJzer zorgt, net als koper, voor een gezond zuurstofgehalte in je bloed waardoor je meer energie krijgt.
 9. Cacao veroorzaakt geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Hiermee bevordert het je energieniveau. Uit onderzoek blijkt dat rauwe cacao je bloedsuiker minder laat stijgen dan welk ander voedingsproduct dan ook. Voeg eens een theelepeltje cacao aan je ontbijt of gezonde bakrecept toe. Zo bescherm je jezelf op korte termijn tegen plotselinge aanvallen van trek, en op lange termijn tegen ziektes zoals insulineresistentie en diabetes type 2.
 10. Cacao beschermt je huid. De antioxidanten vangen de schadelijke deeltjes die je lichaamscellen verouderen. Zo beschermt cacao je huid tegen verdunning, de ontwikkeling van rimpels en het ontstaan van pigmentvlekken. Mensen die gedurende 12 weken 20 gram cacao per dag aten (dat zijn 2 eetlepels), konden wel twee keer langer in de zon zitten zonder te verbranden dan mensen die geen cacao aten.
 11. Cacao beschermt je tandglazuur. Cacao bevat antibacteriële bestanddelen die onder andere gaatjes in je tanden tegengaan. Door cacao te eten houd je dus je gebit en tandvlees gezond.
 12. Het stofje theobromine in cacao kan helpen bij hoest. Cacao bevat theobromine; een stofje dat zeer goed helpt tegen hoest. Theobromine in rauwe cacao schijnt nog effectiever te zijn dan het middel codeïne, dat meestal voorgeschreven wordt als je last hebt van een aanhoudende hoest.
 13. Cacao vermindert ontstekingsreacties in het lichaam. Verschillende studies tonen aan dat cacao ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Door een gezond eetpatroon (rijk aan plantaardige voedingsmiddelen en regelmatig een portie cacao) kun je ontstekingen in je lichaam voorkomen en genezen.
 14. Cacao wordt vanwege de hoge voedingswaarde en vele gezondheidsvoordelen door verschillende volkeren gezien als natuurlijk medicijn.  Misschien lees jij deze gezonde feitjes voor het eerst, maar veel culturen weten al duizenden jaren lang van de gezonde eigenschappen van cacao. Zo gebruiken Mexicaanse genezers cacao om insectenbeten en bronchitis te genezen. In andere culturen wordt cacao toegepast als middel tegen gaatjes, reuma en slapeloosheid, en voor een goede spijsvertering.

Als je cacao koopt in de winkel let er dan op dat je ongezoete cacao koopt!

Als er bij de ingrediënten slechts "cacao" of "magere cacaopoeder" staat dan heb je de juiste cacao te pakken!

Hoeveel gram cacaopoeder zou je op een dag moeten eten? 

Er wordt aangeraden om zo'n 20 gram per dag te eten. Kies wel voor een reep met minstens 70% cacao (hoe hoger het % hoe beter). Alle voordelen van rauwe cacao zijn daarin nog voldoende aanwezig. 

Voedingswaarde 100 gr. cacao: 391 kcal. / 12,6 gr. koolhydraten / 22,2 gr. eiwitten / 21 gram vetten.